HELLE BJERGMANN

MIN HISTORIE


Min historie startede langt ude på landet. Født af en mor på fyrre og en seks år ældre far. Så altid hørte jeg, at mine forældre var gamle, så i mit børnesind tænkte jeg, så kan de dø når som helst. Jeg sagde altid pænt godnat, for tænkt om de var døde næste morgen. 

Vi var tre søskende ud af fire. For i min slægt dør forældre unge, og selv børn dør. Begge mine forældre mistede deres mor som barn, og sammen mistede de en dreng på knap to år. Det at være født af en mor, som har mistet sin mor og et barn bærer en uforløst sorg og frygt med sig. Men enhver historie har tilsvarende ressourcer med sig, når først vi begynder at folde dem ud.

Jeg fik alle basale behov dækket, der manglede aldrig mad, tøj og tryghed. Men jeg var ensom og følte en magtesløshed i at være fanget langt væk fra jævnaldrene børn, læring, viden, og den kompetance at indgå i sociale relationer. 

Da jeg slipper fri tager jeg revanche og indhenter det forsømte, så bestemt jeg har haft en god barndom og et godt ungdomsliv.

Uddannelsesmæssigt er jeg først kontoruddannet, og senere har jeg arbejdet i mere end femogtyve år med erhvervssalg til industrien. Det har været lærerigt og jeg har virkelig følt det som et kald, fordi jeg har været rigtig dygtig til det, og vist vejen som kvinde i et job og en branche domineret at mænd. 

Min rejse ud i det alternative og senest som eksamineret psykoterapeut, tog fart på grund af en udfordring i familien. Min mand Poul og jeg får to fantastiske børn Mette i 1991 og Jesper i 1993 og alt er godt og lykkeligt, med udfordringer som i enhver familie. Men da Mette i 2006 får konstateret en Skoliose og får mange smerter begynder en ny rejse. Det eneste tilbud vi kan få er en stivgørende ryg operation, og det tør vi på ingen måde at kaste hende ud i. Ingen kan give nogen forklaring på hvorfor det opstår, så de næste mange år famler jeg rundt, indtil jeg finder løsningen. Når ingen kan hjælpe, så må jeg gøre det selv, det er en overbevisning, som blev skabt tidligt i mit liv. 

Jeg uddannede mig som Kranio Sakral Terapeut, fordi det var det eneste, som på det tidspunkt kunnet hjælpe på Mettes smerter. Det er rigtig mange behandlinger hun har fået, og skulle hun fortsætte med det hele sit liv og i det omfang, så ville det ruinere hende. Husk jeg manglede viden i min barndom, så det har jeg rodet bod på i mit voksenliv. Jeg læste også anatomi, fysiologi, sygdomslære og sundhedspsykologi for måske var forklaringen jeg søgte der. Så har jeg for øvrigt undersøgt kosttilskud, kinesiske urter, homøopati mm fordi min overbevisning var, at hun måtte mangle noget, men ryggen ikke kunne holde sig lige. 

Et lille kursus i biologisk psykologi blev vendepunktet. Forklaringen på hvordan tanker og følelser forplanter sig ned i det fysiske, og helt ned på celleplan blev vores redning. Jeg vidste nu, at jeg skulle søge i det psykiske i stedet for. Vi har på trods af anbefalinger fra ryg specialist på Aarhus  Kommunehospital valgt Skoliose operation fra, vi turde simpelthen ikke. I den periode hvor vi kom der mest, har jeg med den viden jeg har nu oplevet, at få både chok og traumer i forhold til ikke at føle mig forstået, mødt og anerkendt for selv at tage ansvar. Men det kender jeg heldigvis løsningen på. Det er den meget korte udgave af historien.

Nu ved jeg hvor jeg skal søge efter løsningen, så er det langt lettere. Det ender faktisk med at Mette vælger at starte på en personlig rejse som coach og terapeut, og så begynder tingene at ændre sig og gå stærkt. Hun får mindre og mindre brug for behandling over det første studieår, og efter andet år kan hun stort set klare sig uden. Det er en gave efter den lange rejse. Jeg skal naturligvis lære det som virker for Mette, og efter fire år er jeg uddannet psykoterapeut og derfor læser du på min hjemmeside lige nu. Mette stoppede efter to og har det godt. Hun er på trods af alle forudsigelser fortsat smertefri. Hun er gift og mor til to fantastiske børn og arbejder i en vuggestue, hvilket ikke var det hun blev sat i udsigt selv med en operation. Da hun ikke har ondt i ryggen, så bekræfter det mig i, hvordan det følelsesmæssige er altafgørende for det fysiske velbefindende. 

Din krop er din ven, og fortæller dig hvis du skal justere og er kommet ud af kurs. I dag hjælper jeg mennesker tilbage på kurs, når livets historie har taget dem på afveje. Husk at det kun er fordi jeg var ensom og har prøvet magtesløshed i barndommen, at jeg har kunnet klare denne rejse alene sammen med min mand, Mette og Jesper. Hvis ikke jeg havde haft frygten og vidst at børn kan dø, så var hun måske blevet opereret og haft smerter, som hun blev stillet i udsigt. Ingen af os var blevet beriget med den viden, som nu kan hjælpe mange mennesker på deres vej. Så vi har pakket gaven ud, selv om der var rigtig mange lag af indpakningspapir.

Du må låne alt den erfaring vi har, hvis det føles rigtig for dig, og ellers skal du altid gå med den løsning du føler er bedst for dig. Du ved bedre end alverdens eksperter, hvad der føles rigtige for dig.

De kærligste hilsner

Helle Bjergmann